Novice

Kolektor Sisteh z novim poslom za Termoelektrarno Šoštanj

31. 01. 2019

Čeprav se je leto 2019 šele dobro začelo, je podjetju že uspelo pridobiti posel izvedbe rekonstrukcije in nadgradnje elektroenergetskega napajanja transporta premoga v Termoelektrarni Šoštanj. Investicija je ocenjena na 1,4 milijona evrov. Z deli naj bi predvidoma zaključili do konca leta 2019.

Kolektor Sisteh z novim poslom za Termoelektrarno Šoštanj

Termoelektrarna Šoštanj je največji proizvajalec električne energije v Sloveniji. Energent za proizvodnjo električne in toplotne energije v Termoelektrarni Šoštanj je lignit iz Premogovnika Velenje. Od izkopa v rudniku je potrebno premog transportirati do deponije premoga, preko transportnih trakov, presipnih postaj do kotlovskih bunkerjev premoga, ki so zadnja postaja pred vstopom v blok termoelektrarne. Zaradi velike dolžine transportne poti in oskrbe več blokov termoelektrarne, poteka transport preko dveh vzporednih sistemov trakov, kar predstavlja 100-odstotno redundanco v oskrbi termoelektrarne. Vsak sistem ima ločeno energetsko napajanje in ločen sistem vodenja in nadzora.

Na izjemen pomen transportnih poti in gospodarjenja z deponijo premoga kaže podatek, da zaloge premoga v kotlovskih bunkerjih zadostujejo v povprečju za 6- do 8-urno obratovanje. Posodobitev opreme in izboljšanje zanesljivosti transportnih tokov premoga ima tako velik vpliv na zanesljivost obratovanja celotne termoelektrarne in povečanje njene energetske učinkovitosti.

V ta namen so se v Termoelektrarni Šoštanj odločili investirati v rekonstrukcijo in nadgradnjo napajanja transporta premoga. Za celoten projekt, ki zajema projektiranje, izdelavo, montažo in spuščanje dobavljene opreme v pogon, bo poskrbel Kolektor Sisteh s konzorcijskim partnerjem. Samo Ceferin, vodja področja A&EI v Kolektor Sistehu je ob tem povedal:  »Naša inženirska ekipa ima bogate izkušnje s podobnimi sistemi transporta. Za seboj ima že kar nekaj uspešnih domačih in tujih projektov avtomatizacije transporta premoga ali drugih sipkih materialov s sodobno energetsko opremo in opremo za nadzor in vodenje procesov.«


Vir: Delo


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice