Novice

Nadaljujemo z gradnjo tehnološkega središča Eles Beričevo

28. 02. 2019

Tehnološko središče bo center vzdrževanja elektroenergetskega sistema Republike Slovenije. Projekt, ki bo v končnem stanju zasnovan kot konglomerat raznovrstnih dejavnosti, je trenutno v drugi fazi od sedmih. Glavni izvajalec del je Kolektor Koling.

Nadaljujemo z gradnjo tehnološkega središča Eles Beričevo

Nov objekt bo vseboval center vzdrževanja omrežja in ranžirno-transformatorsko postajo, podporne službe za obratovanje in druge poslovne dejavnosti podjetja. Investicija, vredna 26,7 milijona evrov, predvideva gradnjo štirinadstropnega objekta na skupni površini 11.700 m2. V pritličju se bodo nahajali elektro inštalacijski prostori, v prvem nadstropju pa so umeščeni prostori za vse strojne inštalacije, ki jih objekt potrebuje. V drugem nadstropju so znotraj osrednjega dela predvideni tehnološki prostori, medtem ko so okoli osrednjega dela pisarniški prostori, arhivi in sanitarije. Znotraj dvovišinskega prostora osrednjega dela v tretjem nadstropju se nahajajo republiški in območni center vodenja ter dnevni prostori operaterjev. V četrtem nadstropju pa bo poleg dodatnih pisarn, arhiva in sanitarij tudi predstavitveni prostor za obiskovalce.

Zahtevnost projekta ni v sami gradnji objekta, ampak so to zahtevne elektro in strojne inštalacije, ki jih predvideva prav 2. faza. Za velike koncentracije kritične elektronske in računalniške opreme bo bistvena ozemljitev, zagotovitev redundantnih napajanj pa bo poskrbljena z vgradnjo UPS-sistemov, ki nudijo zaščito pred motnjami električnega omrežja. Ogromna količina strateške opreme bo povzročala disipacijo toplotne energije, ki jo bo potrebno odvajati iz prostora. Za to so potrebne klimatske naprave, ki morajo nadzorovano delovati in zagotavljati nemoteno funkcionalnost centra vodenja.

Objekta 1. in 2. faze Eles Beričevo sta si po vsebini in namenu popolnoma različna. Medtem ko je bila prva faza gradnje tehnološkega središča klasična poslovna stavba s pisarnami, je 2. faza namenjena izgradnji računalniškega centra z visokotehnološko opremo za vodenje energetskega omrežja, ki bo zaključena v drugi polovici leta 2021.

 

Program Gradbeništvo


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice