Novice

Odprli prvo demonstracijsko Pametno tovarno v Sloveniji

06. 06. 2019

Na Fakulteti za strojništvo UL so odprli demonstracijski center 'Pametna tovarna', ki je edini in edinstven primer v Sloveniji, ki ga je sofinanciral Kolektor. Nastal je vzporedno s programom GOSTOP, največjim programom Pametne specializacije S4 na področju pametnih tovarn v Sloveniji. Ideja demonstracijskega centra je skladna z osnovno idejo pametne specializacije S4, to je prikazati inovativno uporabo in vpeljavo tehnologij Industrije 4.0 in koncepta pametne tovarne v realno industrijsko okolje.

Odprli prvo demonstracijsko Pametno tovarno v Sloveniji

Demonstracijski center 'Pametna tovarna' je zgrajen na konceptu distribuiranih sistemov in vključuje vse pomembnejše ključne tehnologije, ki so nujno potrebne za delovanje pametne tovarne. Pri tem predstavljata hrbtenico pametne tovarne globalni digitalni dvojček in globalni digitalni agent oz. umetna inteligenca, podprta s strojnim vidom. Ob tem ima vsak proces in sistem svojega digitalnega dvojčka in enega ali več digitalnih agentov, ki ob podpori umetne inteligence krmilijo procese in rešujejo probleme samodejno na lokalni ravni, vsi procesi in aktivnosti pa so vizualizirani in transparentni. RFID tehnologija omogoča sledljivost vsakega procesa in skrbi za komunikacijo med objekti in subjekti pametne tovarne. Poleg robotiziranih procesov je v demo center vključeno tudi pametno ročno delovno mesto, na katerem je možno demonstrirati različne tehnologije pametne tovarne, kot so virtualna in razširjena resničnost, digitalizacija in transparentnost navodil za montažne operacije, prilagodljivost montažnih mest in zalogovnikov, ergonomijo delovnega mesta itd. Pametna tovarna v demonstracijskem okolju omogoča na ta način popolnoma fleksibilno in agilno ter popolnoma samodejno planiranje in optimiranje delovnega plana ter proizvodnega procesa.

»Zavedati se moramo, da bodo organizirani proizvodni procesi v prihodnje temeljili na kibernetski povezljivosti, digitalnih dvojčkih in digitalnih agentih, podprtih z umetno inteligenco ter na drugih ključnih tehnologijah Industrije 4.0. Z razvojem ter vzpostavitvijo centra je postavljen inovativni znanstveno-raziskovalni model kot prikaz sodobnega in v praksi delujočega primera digitalizacije proizvodnih procesov,« je pojasnil prof. dr. Niko Herakovič, idejni vodja demonstracijskega centra ter vodja Laboratorija za strego, montažo in pnevmatiko. Mag. Valter Leban, član uprave koncerna Kolektor, je dodal: »Pametna tovarna je le tista, ki se zna tudi učiti, ne zgolj izvajati vnaprej programirane naloge. Zgolj avtomatizirana tovarna torej ni pametna, saj ne dela po načelu sense–think–act oz. zaznavaj–razmišljaj–deluj.«


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice