Novice

Ponosni na dosežke naših zaposlenih

31. 05. 2019

Tehnološka mreža Tehnologija vodenja procesov je na letošnji 11. konferenci Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu podelila nagrade za najboljšo diplomsko in magistrsko nalogo. Letošnji dobitnik nagrade za najboljše magistrsko delo v 2019 je Žiga Stržinar, ki ima delovno mesto v Kolektorju Sisteh.

Ponosni na dosežke naših zaposlenih

V okviru magistrskega dela 'Modeliranje in zaznavanje napak v klimatskih sistemih' je Žiga Stržinar pod mentorstvom doc. dr. Dejana Dovžana in somentorstvom prof. dr. Igorja Škrjanca s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, razvil metodo učenja modela za zaznavanje napak v delovanju kompleksnih sistemov. Uporaba algoritmov za zaznavanje napak ima v industrijskih procesih visoko uporabno vrednost pri izboljšanju uporabniške izkušnje, kvalitete vodenja procesa, energetske učinkovitosti, zmanjšanju obrabe komponent ter z opozarjanjem na ne tipične razmere delovanja podaljšuje življenjsko dobo sistema.

Žiga Stržinar se je z raziskovalnim delom ukvarjal že med študijem na Fakulteti za elektrotehniko in bil prejemnik več nagrad in priznanj, med drugim nagrade za najboljši študentski prispevek na AIG 2017, priznanja za najboljše študente svoje generacije in fakultetne Prešernove nagrade za odmevne dosežke na področju magistrske naloge.

Žiga se trenutno osredotoča predvsem na razvojno delo v okviru programa 'Gradniki, orodja in sistemi za tovarne prihodnosti – GOSTOP', kjer v okviru razvoja IIoT-platforme raziskuje metodologije zajema in povezovanja proizvodnih podatkov z ostalimi deležniki v proizvodnji kot npr. proizvodnimi informacijskimi sistemi, sistemi za analitiko … Na trgu je opaziti veliko zanimanja za tako platformo za zajem, obdelavo in osmišljenje proizvodnih podatkov ter njihovo obogatitev z relevantnimi podatki iz poslovnih informacijskih sistemov. To področje pridobiva na pomenu posebej zaradi vedno večje potrebe po poglobljenem razumevanju industrijskih procesov.

Vpet med raziskovalne inštitucije in industrijsko okolje, si želi tudi v prihodnje ukvarjati z aktualnimi in relevantnimi problemi digitalizacije tovarn po smernicah Industrije 4.0. Vselej so ga motivirali inženirski problemi in njihovo reševanje. O potencialnem nadaljevanju študija pravi, da še ni rekel zadnje besede.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice