Novice

Skupina Salus strateško investirala v start-up Smart Optometry

15. 04. 2019

Idrijski start-up Smart Optometry, ki razvija digitalne rešitve za testiranje vida in odpravljanje težav z vidom, je s svojimi inovativnimi produkti dosegel že več kot 60.000 uporabnikov po skoraj vsem svetu.

Skupina Salus strateško investirala v start-up Smart Optometry

Za rešitev AmblyoPlay so prejeli številne nagrade – lani so bili nominirani za nagrado Slovenski start-up leta, prejeli so zlato priznanje za inovacijo GZS ter bili razglašeni za najinovativnejše mlado podjetje. Razvili so jo v sodelovanju z domačimi in tujimi strokovnjaki, z njo pa so trenutno prisotni predvsem na trgih zahodne Evrope ter ZDA. Globalni potencial rešitev, ki jih razvija Smart Optometry, je očitno prepričal tudi skupino Salus, ki je najbolj znana po istoimenskem veletrgovcu z zdravili in medicinskimi pripomočki, saj so mlado ekipo strateško podprli s ”seed” investicijo v višini 150.000 EUR, ki bo namenjena hitrejšemu vstopu na trge zahodne Evrope in ZDA.

Čeprav so digitalne rešitve za testiranje vida in odpravljanje težav z vidom zelo nišno in specifično področje, skrivajo velik tržni potencial. Globalni trendi namreč kažejo, da bodo z vidom povezane težave zaradi staranja prebivalstva in sodobnega načina življenja do leta 2050 resno prizadele že polovico svetovnega prebivalstva. 

Inovativna rešitev za boj proti lenemu očesu

V tej niši je idrijski start-up že zasedel pomemben položaj. Njihovo prvo rešitev, to je aplikacija Smart Optometry, ki je namenjena očesnim specialistom za testiranje vida, uporablja že več kot 60.000 registriranih uporabnikov po vsem svetu. Prav na pobudo očesnih specialistov je podjetje v letih 2017 in 2018 intenzivno razvijalo in na trg uspešno lansiralo svojo drugo rešitev – trening vida AmblyoPlay, ki je namenjena treningu vida otrok z lenim očesom, ki prizadene od tri do pet odstotkov celotne populacije otrok oz. več kot 130 milijonov otrok!

Omogočanje razvoja potencialov otrok

Pri težavah z lenim očesom gre za zdravstveno stanje, pri katerem je eno oko bolje razvito od drugega, zaradi česar imajo možgani težavo z usklajevanjem neenotnih slik obeh oči. Zato začnejo možgani sistematično izklapljati vid v slabšem očesu, kar med drugim vodi v izgubo globine vida, težave z branjem in učenjem ter dvojni vid. S pravilnimi in rednimi vajami lahko težavo uspešno odpravimo v mladosti. Ker več kot 80 % vsega znanja v izobraževalnem sistemu prejmemo prek vida (branje, opazovanje), je dober vid eden ključnih pogojev za razvoj vseh otrokovih potencialov. Stroka pri tem opozarja, da je otroke težko motivirati k rednemu izvajanju klasičnih (analognih, dolgočasnih) vaj za izboljšanje vida, zato je odprava težav mukotrpno in dolgotrajno početje tako za starše kot otroke. Rešitev AmblyoPlay je ravno zato zasnovana kot računalniška igra, ki otroke spodbuja k vadbi ter se stalno prilagaja njihovemu napredku.

Z novo investicijo pospešeno na tuje trge

S svežo investicijo skupine Salus bo ekipa Smart Optometry financirala hitrejši vstop na tuje trge – predvsem države zahodne Evrope in ZDA, kjer so s svojimi rešitvami že prisotni. Po nekaterih ocenah je samo v ZDA vsako leto rojenih več kot 100.000 otrok s težavami, ki jih lahko pomaga odpraviti trening vida AmblyoPlay. Prvi odzivi uporabnikov so zelo pozitivni, zato je ekipa Smart Optometry trdno zavezana nadaljnjemu razvoju in dopolnjevanju rešitve, ki že sodi med ene najperspektivnejših v svoji niši.

Korporativni investitorji in podpora ”health” pospeševalnikov

To sta s svojimi naložbami potrdila tudi oba strateška korporativna investitorja – skupina Salus ter koncern Kolektor, ki je prek svojega sklada tveganega kapitala Kolektor Ventures v Smart Optometry investiral leta 2016, istega leta pa jih je s pospeševalniškim programom podprl tudi EyeFocus nemškega farmacevtskega giganta Bayer. Prav v teh dneh pa je idrijska ekipa prejela tudi obvestilo, da so vključeni v pospeševalnik Health Venture Lab, ki ga vzpostavljata EIT Digital in eden največjih svetovnih proizvajalcev medicinske opreme GE Healthcare.

O podjetju Smart Optometry
Smart Optometry je slovensko zagonsko podjetje, ki razvija digitalne rešitve, s katerimi očesni specialisti in pacienti rešujejo težave z vidom. Z bogatim domenskim znanjem in sodelovanjem z domačimi in tujimi specialisti je podjetje razvilo več rešitev za očesno industrijo, ki jih danes uporablja že več kot 60.000 registriranih uporabnikov po celem svetu. Podjetje, ustanovljeno leta 2015, je v letu 2016 prejelo tudi semensko investicijo korporativnega sklada Kolektor Ventures, ki tudi po investiciji skupine Salus ostaja solastnik družbe. Smart Optometry je leta 2018 prejel posebno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najinovativnejše mlado podjetje in bil nominiran za nagrado Slovenski start-up leta.

O skupini Salus

Skupina Salus med drugim vključuje enega vodilnih veletrgovcev na področju oskrbe z zdravili, medicinskimi pripomočki in farmacevtskimi izdelki v Sloveniji, prisotna pa je tudi na nekaterih trgih JV Evrope. Z investicijo v družbo Smart Optometry skupina Salus zasleduje svoje strateške usmeritve digitalizacije in razvoja novih poslovnih modelov na osnovi inovativnih storitev, ki so namenjene končnim uporabnikom in izboljšanju njihove kakovosti življenja. Za skupino Salus to ni prva investicija v zagonsko podjetje, saj je pred leti med prvimi investitorji vstopila tudi v lastništvo slovenskega start-upa Doctrina.

 

Več informacij o dejavnosti podjetja Smart Optometry in novi investiciji:
Žan Menart, direktor podjetja, zan@smart-optometry.com, +386 40 739 422  

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice